Bilalova dela na srpskom!

Izdavačka kuća Stalker obezbedila je prava za objavljivanje sabranih dela jednog od najznačajnijih savremenih strip-autora – Enkija Bilala!

Za prethodni Sajam knjiga predstavljeno je integralno izdanje „Legende današnjice”, u kom su čitaoci prvi put mogli da pročitaju Bilalove rane stripove, rađene u saradnji sa Pjerom Kristenom („Krstarenje zaboravljenih”, „Kameni brod” i „Grad koji nije postojao”). Ove godine Stalker će objaviti trilogiju „Nikopol”, centralno delo Bilalovog opusa. Reč je o naučnofantastičnoj trilogiji koja objedinjuje tematski srodne albume: „Vašar besmrtnika”, „Žena klopka” i „Ledeni Ekvator”.

U narednih nekoliko godina, u Stalkerovoj centalnoj biblioteci Zona, u najfinijoj opremi, u prevodu Branislava Glumca biće predstavljene i preostale stvaralačke celine ovog cenjenog francuskog autora rođenog u Beogradu: „Monstrum” (knjiga će sadržati strip-albume „San Monstruma”, „32. decembar”, „Randevu u Parizu” i „Četiri”), „Napad besa” (u kojoj će se naći „Animal’z”, „Julija i Roem” i „Boja vazduha”) i „Kraj epohe” (diptih „Falange Crnog reda” i „Partija lova”)

O autoru

Enki Bilal rođen je 1951. u posleratnom Beogradu pod imenom Enes. Kao desetogodišnjak sa majkom i sestrom emigrirao je u Pariz gde mu je otac radio kao mondenski krojač. Svoje prve radove objavio je sedamedsetih. Isprva je doživeo neuspeh na konkursu magazina Pilot, ali privukao je pažnju legendarnog Renea Gosinija, koji ga je primetio i potom obodrio da ne posustaje. Već 1971, na sledećem konkursu, Bilal je podelio prvu nagradu i dobio angažman u toj slavnoj francuskoj strip-reviji. Kao mlad autor prvih godina delovao je na margini. Crtao je uglavnom karikature političara i poznatih ličnosti. Istovremeno je pohađao i Fakultet lepih umetnosti, ali se na njemu kratko zadržao.  Prvi samostalni strip „Le Bol maudit” objavio je 1972. u Pilotu. Stvaralački put presudno mu je odredio susret i saradnja sa tada već poznatim i cenjenim scenaristom Pjerom Kristenom. Prvi zajednički album – „Krstarenje zaboravljenih” – objavljuju 1975. Slede „Kameni brod” (1976) i „Grad koji nije postojao”  (koji će ovu neformalnu trilogiju zaključiti 1977. godine). Bilal se kroz ove naslove afirmisao kao autor, a opšte priznanje i slava stigli su ga po objavljivanju sledećeg albuma koji je takođe crtao prema Kristenovom scenariju – „Falange crnog reda”. Nakon toga, 1980. samostalno objavljuje „La Foire aux Immortels”, čime započinje triologiju „Nikopol” koja se smatra njegovim magnum opusom. Od tada pa do danas Bilalovi albumi se prodaju u tiražima od po više stotina hiljada primeraka. Njegovu bogatu biografiju čini veliki broj naslova. Među brojnim nagradama koje je dobio posebno je značajan gran pri grada Angulema koji je Bilal dobio 1987. godine. Osim stripom bavi se i kinematografijom. Kao reditelj potpisao je tri dugometražna filma („Bunker Palace Hotel”, „Tykho Moon”, „Immortel – ad vitam”)

Enki Bilal živi i radi u Francuskoj. Povremeno kao gost posećuje svoj rodni grad. Uprkos njegovom poreklu i svetskoj crtačkoj slavi, Bilalovi albumi su do sada bili upadljivo zanemareni u našem izdavačkom prostoru.

Razgovori s Matorim Konjem
Stalkerov Demon u Novom magazinu
Close Korpa
Close Lista želja
Close
Edicije